PURICELE MELIFER COMUN AL PĂRULUI

Psylla pyri (Puricele melifer comun al părului)

Dăunătorul iernează în stadiul de adult în diferite adăposturi (scoarța pomilor, resturi vegetale, stratul de frunze de pe sol, etc.) şi dezvoltă în mod obişnuit 3-4 generaţii pe an.

Atât larvele cât şi nimfele colonizează mugurii, lăstarii erbacei, frunzele, florile şi fructele pe care le înţeapă şi sug sucul celular.

Ca urmare a atacului, mugurii se usucă şi cad, lăstarii se curbează, frunzele se încreţesc şi se înnegresc, iar fructele rămân mici, pătate, deformate, având aspect cleios.

Organele atacate sunt acoperite abundent cu ”rouă de miere” pe care se dezvoltă ciuperca Capnodium salicinum, ce produce fumagină.

Puricele melifer comun este considerat cel mai periculos dăunător al părului.

Sunt foarte importante: tratamentul din martie, pentru combaterea adulţilor hibernanţi şi cel de la începutul scuturării petalelor, pentru combaterea ouălor şi larvelor.

În anii de invazie mare, combaterea dăunătorului este destul de dificilă, mai ales dacă în plantaţie se găsesc şi ceilalţi purici meliferi ai părului (puricele melifer portocaliu – sau puricele melifer de vară.
Atacul pe lăstari determina curbarea și vestejirea acestora, lemnul nu se maturează și nu rezista peste iarna.

Tratamente chimice la avertizare cu insecticidele:

Vertimec 10 ml în 10 l apă, Mospilan SG 3 gr în 10 l apă, Karate Zeon 2 ml în 10 l apă