Antracnoza este o boală fungică care se dezvoltă atunci când umiditatea este prea ridicată, mai ales primăvara și toamna, dar și vara, cu furtuni de vară deosebit de favorabile dezvoltării acestei boli care are nevoie de umiditate. puternic și călduros (în jur de 20 ° C).
Ciupercile se dezvoltă cu viteză mare și slăbesc plantele: nu mor, dar nu produc în mod corespunzător.
Simptomele antracnozei
Antracnoza se caracterizează prin pete mari de culoare bej până la maro, uneori devenind aproape translucide, cu margine neagră, pe frunze sau tulpini. Petele se acoperă cu picături portocalii de un fel de mucus care conțin o mulțime de spori ai ciupercii. Părțile afectate ale plantei ajung la necroză.
Când antracnoza atinge fructul, petele formează cercuri maronii care se lărgesc și care în cele din urmă se putrezesc.
Plante afectate de antracnoză
Pentru fiecare plantă, ciuperca este de un gen diferit (Colletotrichum, Gloeosporium, Glomerella, Gnomonia, Pseudopeziza, Apiognomonia, Discula etc.), dar simptomele sunt întotdeauna aceleași.
În grădina de legume, mazărea, salata verde și fasolea sunt deosebit de sensibile la antracnoză.
Pomii fructiferi care își văd recoltele pierzând cantitatea și calitatea sunt cireșul, căpșunul, zmeura și coacăzul.
Stejarul, arțarul, platanul, salcia, alunul, trandafirul și vița de vie sunt frecvent afectate de antracnoză.