PLOŞNIŢA GRÂULUI

Eurygaster integriceps (Ploşniţa grâului)

Culturi afectate: GRÂU

Adultul are corpul oval, de 11-13 mm lungime, de culoare brună. Capul triunghiular. Antenele constituite din 5 articule.
Pronotul aproape hexagonal. Scutelul foarte dezvoltat, egal în lungime cu abdomenul, cu o carenă în partea mediană şi cu două puncte gălbui la bază.

Oul este sferic şi de culoare verzuie la depunere şi de culoare închisă, pe măsură ce se dezvoltă embrionul.

Larva este asemănătoare cu insecta adultă, fiind mai mică şi lipsită de aripi sau cu rudimente de aripi, în funcţie de vârsta acesteia.
Are o generaţie pe an. Iernează ca insectă adultă, sub frunzarul pădurii, în liziera pomilor din apropierea culturilor, sub ierburi.

Primăvara la temperaturi de peste 10°C, insectele îşi fac apariţia, la început pe gramineele spontane, apoi zboară în culturile de cereale.

Numărul maxim de insecte pe culturi se înregistrează la jumătatea lunii mai.

După o perioadă de hrănire şi maturaţie sexuală are loc copulaţia şi depunerea pontei.

Larvele apar la 8-10 zile de la depunerea pontei.

Până la maturare se hrănesc şi năpârlesc de 4-5 ori, întreaga lor evoluţie durând 30-40 zile, ceea ce corespunde cu ajungerea la maturitate a cerealelor.

Adulţii din noua generaţie apar la sfârşitul lunii iulie, hrănirea lor continuând până în cursul lunii august, când se retrag pentru iernare.

Specie oligofagă, dezvoltându-se în principal pe culturile de grâu, dar atacă şi alte graminee cultivate şi spontane.
Adulţii înţeapă tulpinile tinere, frunzele, florile şi boabele. La locul înţepăturii se formează o mică umflătură numită “con salivar” în jurul căreia apare o zonă de culoare gălbuie.

Adesea frunza atacată se îngălbeneşte, se răsuceşte şi se usucă, de la locul înţepăturii atârnând ca o sfoară.

Uneori spicul rămâne în burduf iar când apare, are aristele ondulate şi poate fi parţial sau total steril, albit, aspect care se întâlneşte frecvent la vârful spicelor.

Boabele atacate sunt sistave, zbârcite sau dacă nu sunt deformate, poartă urmele înţepăturilor sub formă de puncte negre, înconjurate de o zonă decolorată.

Calitatea producţiei este mult diminuată.